Příběh těstovin

ODKDY se jí těstoviny?

Také si myslíte, že těstoviny dovezl do Evropy Marco Polo ze svých cest na Dálný východ? Objevte jejich skutečný příběh!

Podle posledních poznatků se zdá, že historie těstovin sahá až do období Etrusků. Bylo rovněž zjištěno, že je znali i staří Řekové. A přestože těstoviny nečekaly na Marca Pola, až s nimi seznámí Evropu, i tak tento cestovatel přispěl k rozšíření a oblibě této výjimečné potraviny. Do Francie přišly těstoviny s Kateřinou Medicejskou, manželkou francouzského krále Jindřicha II. Někdy po tomto období se pak těstoviny rozšířily do střední Evropy a do Německa. Od 19. století se začaly objevovat různé tvary a způsoby přípravy těstovin, avšak velká revoluce přišla až ve 20. století s mechanizací, která zlepšila výrobní postupy. Abyste si mohli vychutnat celou bohatost vaření s těstovinami, Panzani Vám nabízí mnoho typů těstovin a množství rozličných tvarů. Ještě je všechny neznáte? Seznamte se s nimi v sekci Produkty Panzani!

Kdo říká těstoviny,
říká PANZANI!

Etruskové

Těstoviny byly známé již ve starověku. V Itálii byly v nedávné době odkryty etruské hroby, na kterých jsou vyobrazeny jednotlivé etapy výroby těstovin! A v některých hrobech dokonce archeologové nalezli několik pomůcek potřebných k jejich výrobě.

Středověk

Ve středověku, v roce 1150, napsal arabský zeměpisec Al-Idrísí, že se karavany křižující arabskou říši živily sušenými těstovinami. Přestože tedy byly v Evropě těstoviny známé již před Marcem Polem, urychlil jeho návrat z cest rozšíření tohoto vynikajícího jídla, a to především po vydání jeho knihy Milion (Kniha divů světa). Evropané prostě chtěli jíst to, co jejich dálný soused.

Střední Evropa

V Evropě se začala konzumace těstovin rozšiřovat v období renesance. Jejich obratným propagátorem byla Kateřina Medicejská, která je přinesla do Francie po své svatbě s králem Jindřichem II. Těstoviny však zůstávaly ještě po dlouhou dobu vyhrazeny šlechtě.

Průmyslová revoluce

V 19. století ještě nebyly všechny dnešní tvary a příchutě známy. V Evropě se těstoviny omezovaly především na makarony a nudle do polévek. Přestože byl proces sušení v té době již znám, konzumovaly se těstoviny hlavně čerstvé.