Vše o parmezánu

O této specialitě z italského regionu Emilia-Romagna se říká, že je králem italských sýrů - a zcela oprávněně!

O této specialitě z italského regionu Emilia-Romagna se říká, že je králem italských sýrů - a zcela oprávněně! Parmezán „Parmigiano Reggiano“ je výjimečným regionálním produktem s chráněným označením původu.

KLENOT LIDSKÉHO UMU

Tento sýr se už po sedm století vyrábí podle specifické receptury z kravského mléka a nejméně dvanáct měsíců zraje. Patří mezi tvrdé sýry.

Ve Francii je znám od doby Ludvíka XIV., a to díky kněžně z Parmy, která ho přivezla přes hranice. Bývá ve formě kotouče.
„Parmezány“ tvoří jednu kategorii italských sýrů se zrnitou texturou. Patří do ní Parmiggiano Reggiano, tedy „pravý“ parmezán, a grana padano, jeho bratranec. Vyrábějí se na různých místech a různým způsobem. Parmiggiano Reggiano se vyrábí výhradně z mléka krav reggiano v jasně ohraničeném regionu. V jeho chuti se skrývá ovocný nádech, má výrazný charakter a hladší texturu. Podle velmi přísně dodržované receptury musí minimálně dvanáct měsíců zrát. Naproti tomu Grana Padano zraje nejméně devět měsíců a vyrábí se z klasického kravského mléka. Má velmi zrnitou texturu a dá se poznat podle delikátnější chuti, která se dobře hodí k nasládlým chutím.

JAK JEJ VYCHUTNAT?

Nastrouhaný či nadrcený vylepší těstoviny, ale také rizoto, gratinované pokrmy, omáčky…
Ideálně se hodí k rajčatům, lilkům, olivovému oleji, bazalce, ale můžete s ním experimentovat i jinak. Zkuste hoblinkami parmezánu posypat bucatini a doplňte olivovým olejem a rozdrceným česnekem - božské! Parmezán zjemní každý středomořský pokrm, ale vychutnat si jej můžete i v jeho přirozené podobě, nakrájený na kostičky k aperitivu, s ovocem a ořechy.

Vše o parmezánu

Hlasujte:
Sdílejte: