Malé dějiny carbonary

Tato omáčka má své místo v srdcích všech Francouzů! Nepochybně proto, že mají společnou minulost…

PŘÍBĚH PLNÝ CHUTI...

Francouzi milují italskou kuchyni, k jejímž zlatým hřebům patří carbonara. Podle názoru mužů je to ostatně nejlepší omáčka k těstovinám, zatímco ženy mírně preferují boloňskou… Verze carbonary se smetanou se jmenuje „carbonara ricca“ (bohatá) a konzumuje se většinou se špagetami, linguine nebo tagliatelle…

...A ZVLÁŠTNÍ JMÉNO!

Díky pepři, jímž se carbonara posypává, získala omáčka své jméno- je tu totiž podoba s uhlím (v italštině „carbone“). Podle jednoho příběhu pochází recept na tuto omáčku od „Carbonari“ (uhlířů) či „Carbonai“ (výrobců uhlí). Podle dalších dvou legend se omáčka zrodila v Neapoli: buď v roce 1837, kdy se recept na ni objevil v knize „Kuchařská teorie a praxe“ od Ippolita Cavalcantiho, či v roce 1944, kdy město okupovali američtí vojáci, kteří chtěli dodat silnější chuť špagetám „cacio e pepe“ (recept, v němž hraje dominantní úlohu sýr a pepř).
Původ tohoto pokrmu je tedy nejasný, jedna věc je však jistá: ani všechny historky světa se nevyrovnají talíři těstovin a la carbonara…

JAK PŘIPRAVIT AUTENTICKOU OMÁČKU?

Rozšlehejte čtyři žloutky a jedno celé vejce s nastrouhaným sýrem pecorino a parmezánem, přidejte pepř a nechte odpočinout. Nechte na pánvi zahřát kousky pancetty, případně slaniny, odstavte z ohně a odstraňte polovinu tuku. Přidejte sklenku vody z těstovin ke směsi vajec se sýrem, dále vmíchejte maso a zbytek tuku a nakonec uvařené těstoviny. Dobře promíchejte a přilijte ještě trochu vody, v níž se vařily těstoviny, až vznikne krémová omáčka. Dochuťte ještě trochou sýra a pepře. Dobrou chuť!

NEBO RADĚJI NĚCO JEDNODUŠŠÍHO?

Udělejte si radost omáčkou Carbonara od Panzani. Přidejte ji jednoduše k uvařeným těstovinám a pochutnejte si!


Malé dějiny carbonary

Hlasujte:
Sdílejte: